Prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo
Januari 2015

Prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo

Prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo werkt samen met de Technische Universiteit Eindhoven aan innovaties voor vroeggeboren baby's. Hij is kinderarts-neonatoloog en hoogleraar Pediatrische toepassingen van Ambient Intelligence bij Máxima Medisch Centrum en aan de faculteit Industrial Design van de TU/e.

“De projecten die we inmiddels draaien met de medische industrie en de TU/e hebben alles te maken met lef, enthousiasme en pionieren. We nemen actief deel aan onderzoeksprojecten en inmiddels zijn de eerste producten en prototypen klaar. Al onze wetenschappelijke onderzoeken naar technische toepassingen moeten bijdragen aan het verminderen van stress en discomfort bij kinderen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Daarnaast richten we ons op het versterken van de band tussen ouder en kind tijdens de opnameperiode. We weten uit recent onderzoek dat zeer vroeggeboren baby’s met veel aandacht en lichamelijk contact, later als kind minder ontwikkelingsproblemen hebben dan de kinderen die dat niet kregen. De reikwijdte van een innovatie als het smart-jacket (zie kader) is dan ook immens. We doen het uiteraard voor onze patiëntjes, maar ook als medisch specialist geeft het doen van onderzoek meer betekenis aan ons vak.”

 

"De dynamische onderzoeks- en innovatiesfeer in Máxima Medisch Centrum is het resultaat van de actieve attitude van onze raad van bestuur. Die hecht hier veel waarde aan en belijdt dat niet alleen met de mond, maar ook met daden en financiële mogelijkheden."

 

De onderzoeksprojecten en innovaties neonatologie:

  • ‘Smart jacket’ waarin de bewakingssensoren zijn verwerkt, zodat die de flinterdunne huid van de baby niet meer beschadigen en er meer bewegingsvrijheid is voor ouders en kind.
  • Couveusematrasje waarin de bewakingssensoren zijn verwerkt.
  • Een amulet of armband waarmee de ouder op afstand kan ervaren hoe het met het kindje gaat.
  • Een trilkussentje in de couveuse dat de hartslag van de moeder nabootst, wat rustgevend werkt.
  • Een dekentje dat de ouder vanuit thuis om het kindje heen kan ‘vouwen’ als er een stresssignaal is.
  • Een bewakingssysteem op basis van video technologie waarmee de hartslag van het kindje gemeten kan worden met een camera in plaats van met plakkers.
  • Het aanbieden van de moederlijke geur in de couveuse, wat rust geeft – geur is een van de eerste zintuigen die goed ontwikkeld is.