PIJN-app
OLVG wint STZ-innovatiechallenge 2017

PIJN-app

PIJN app winnaar STZ-innovatiechallenge 2017

Van de 28 inzendingen voor de STZ-innovatiechallenge is de STZ-innovatie award tijdens de STZ themamiddag die in het teken stond van de kracht van de S (samenwerking) tussen 26 topklinische opleidingsziekenhuizen, gewonnen door de PIJN app van het OLVG.
 

De winnende pitch werd gegeven door Bram Thiel, physician assistant en klinisch epidemioloog in het OLVG. Na zijn overstap van de unit Heelkunde naar de unit Anesthesiologie, heeft hij zich gespecialiseerd in pijnbestrijding na een operatie en (medisch) wetenschappelijk onderzoek.
 

Hij ontwikkelde de PIJN app om patiënten een ‘tool’ te geven waarmee zij betrokken kunnen zijn bij de behandeling van pijn. De applicatie staat in verbinding met het eigen patiëntendossier en er is direct contact mogelijk met de verpleegkundige die gealarmeerd wordt wanneer de patiënt ernstige pijn aangeeft. Door goede postoperatieve pijnstilling kan het aantal complicaties na een operatie aanzienlijk gereduceerd worden. De manier waarop nu echter pijn wordt gemeten, met een meetlatje door verpleegkundigen en artsen, werkt niet goed. Met de PIJN app kunnen patiënten zelf pijn registreren in het elektronisch patiënten dossier (EPD). Wanneer de patiënt ernstige pijn registreert, krijgt het pijnteam van de anesthesie een melding en kunnen zijn snel reageren met medicatie om de pijn te verlichten. De patiënt herstelt sneller én met minder complicaties.
 

De STZ zich zal zich de komende periode in gaan zetten om tot opschaling van de winnende innovatie in zoveel mogelijk STZ-ziekenhuizen te komen zodat een grote groep patiënten voordeel van de innovatie kan hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kim Vereijken