STZ reikt Innovatieaward en Wetenschapsprijs uit
28 juni 2019

STZ reikt Innovatieaward en Wetenschapsprijs uit

STZ-innovatiechallenge

Alweer voor de 4e keer hebben de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen de
STZ-innovatiechallenge georganiseerd. Uit de 47 inzendingen van steengoede kwaliteit, heeft het Reinier de Graaf gasthuis met de ‘Manometric 3D hand- en polsbrace’ de hoofdprijs gewonnen. Deze bestaat uit €3500,00 en begeleiding door de Noaber Foundation en THINC (The Healthcare Innovation Center) bij het opschalen van deze innovatie naar alle 26 STZ-ziekenhuizen.
De publieksprijs is gewonnen door het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis met het 'Diabetes Groeimodel en de bijbehorende cursus Los Vast'.
De top 10 heeft een ‘videopitch’ gemaakt. Deze zijn te zien via https://www.stz.nl
 

“De topklinische opleidingsziekenhuizen zijn trots om deze fantastische innovaties met grote maatschappelijke impact verder te kunnen brengen middels validatie en opschaling binnen de enorme patiëntenpopulatie van de STZ-ziekenhuizen”. Fenna Heyning, directeur STZ
 

STZ wetenschapsprijs
Voor het 2e jaar op rij hebben de STZ-ziekenhuizen tijdens het jaarlijkse STZ- event hun onderzoeken met elkaar kunnen delen middels wetenschappelijke posters. Ieder ziekenhuis heeft de resultaten van 2 onderzoeken ingezonden. De winnaar is het Amphia Ziekenhuis met: Predictors for ICU use after pulmonary surgery. Het onderzoek betreft voorspellers voor efficiënt gebruik van de IC na longchirurgie. De STZ jury oordeelde: een goed multicenter onderzoek met impact om bij te dragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Door de juiste patiënt op de juiste plaats te behandelen, kan er weloverwogen gebruik gemaakt worden van IC capaciteit, met consequenties voor weer andere patiënten voor deze schaarse voorziening.
 

Op 20 juni heeft de vereniging samenwerkende topklinische opleidingsziekenhuizen het jaarlijkse STZ-event georganiseerd. Dit jaar bestond het programma uit parallel en plenaire sessies die gericht waren op de 3 pijlers, Opleiding, Wetenschap en Topklinische zorg, en de 2 kernthema’s, Innovatie en 24/7 topklinische en complexe acute zorg. De titel was dan ook: ‘Knopen en verbinden’.
Samen met 300 gasten in de zaal werden de uitkomsten van deze sessies besproken door Fenna Heyning en Hans van der Schoot met 5 leden van het STZ-bestuur. Bij dit gesprek schoven Marian Kaljouw van de NZA, Huib Cense van de Federatie van Medisch Specialisten, Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie en Georgette Fijneman van Zilveren Kruis Achmea aan.