MyDiagnostick & ZIVVER
MyDiagnostick en ZIVVER winnaars STZ innovatie challenge

MyDiagnostick & ZIVVER

Van de 35 ingezonden innovaties uit de 26 topklinische opleidingsziekenhuizen en hun externe partners heeft het publiek aanwezig bij de innovatiepitches tijdens het lustrum van de STZ op 30 juni 2016 precies evenveel stemmen uitgebracht op MyDiagnostick en ZIVVER. Dat betekent dus een gedeelde eerste plaats voor twee mooie innovaties waarvoor de STZ zich de komende periode in gaat zetten om tot opschaling in zoveel mogelijk STZ-ziekenhuizen te komen.

 

MyDiagnostick

MyDiagnostick, een innovatie van het Martini ziekenhuis in samenwerking met de Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis is simpel, goed uitvoerbaar, bewezen effectief en leidt tot een enorme besparing aan kosten en voorkomt onnodig leed. Het is een voorbeeld van een project waarbij nieuwe technische middelen en een goede samenwerking tussen eerste en tweede lijn samen leiden tot een verbetering van zorg en een vermindering van kosten.

 

Met MyDiagnostick kan vroege opsporing van de hartritmestoornis atriumfibrilleren worden vereenvoudigd. MyDiagnostick maakt een 1-kanaals ECG wanneer het door de patiënt gedurende 1 minuut met 2 handen wordt vastgehouden. Wanneer de opname klaar is vind er een automatische analyse plaats op de aan- of afwezigheid van de ritmestoornis.

 

De zorgvuldige samengestelde selectiecommissie vond MyDiagnostick een slim apparaat met een goede business case, goed getest en volledig werkend met een hoge impact. “Met deze innovatie laat het ziekenhuis zien hoe de eerste lijn samen met het ziekenhuis aan preventie werkt, zonder extra belasting voor de patiënt.”

 

ZIVVER

ZIVVER is een uit de zorg voortgekomen startup met een technisch geavanceerde én gebruiksvriendelijke oplossing voor veilig e-mailen, chatten en file transfer. ZIVVER maakt het eindelijk mogelijk om veilig te communiceren met collega’s, patiënten, zorgverzekeraars, kwaliteitsregistraties, toezichthouders, leveranciers en andere relaties binnen en buiten de zorg.

Uitwisseling van informatie is cruciaal in de zorg. Vaak is die informatie, zoals patiëntgegevens, zeer privacygevoelig.

 

Privacybescherming is hierdoor een enorm actueel onderwerp. Vergeleken met alle bestaande oplossingen is ZIVVER’s basis uniek: veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en regie zijn alle drie even belangrijk. Bij het verzenden van privacygevoelige informatie met ZIVVER voorkom je menselijke fouten, zorg je dat niemand –dus ook geen hacker- erbij kan, kun je berichten terugtrekken en wordt er melding gemaakt van missers. Voor, tijdens en na het delen van de informatie houd je dus de regie. Triple Safe noemen zij dat.

 

De commissie waardeert het zeer dat Zivver door betere communicatie bijdraagt aan de veiligheid voor de patiënt. Met de snelle inzetbaarheid en verhoogde vertrouwelijkheid in communicatie van zorgbestanden, gooien zij hogen ogen.

 

Commitment van de ziekenhuizen

Een deskundige selectiecommissie De selectiecommissie heeft een belangrijke rol gehad in het beoordelen van de inzendingen op toegevoegde waarde voor kwaliteit van zorg voor de patiënt en mogelijkheden voor opschaling binnen de STZ-ziekenhuizen. Hieruit is een top 10 tot stand is gekomen die allen een plek hebben gekregen op de druk bezochte innovatie-expo. Het uiteindelijke eindoordeel werd na een spannende pitch-strijd tussen de 4 hoogst scorende innovaties, geveld door het publiek. Zij hebben bepaald dat niet één maar zelfs twee winnaars met de innovatie award naar huis zijn gegaan.

 

Met de innovatie challenge zet de STZ het belang van innovatie in de ziekenhuizen op de kaart. “Wij laat hiermee goede voorbeelden zien van hoe er vanuit samenwerking mooie innovaties kunnen ontstaan die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg voor de patiënt. Daar zijn we trots op!”.