Paul Bresser
OLVG Corona check app

Paul Bresser

OLVG corona check app

Steeds meer ziekenhuizen gebruiken de app OLVG corona check. De app is op dit moment voor 5,5 miljoen Nederlanders beschikbaar om te achterhalen of zij mogelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Tot nu toe werden 211 mensen via een van de medisch teams achter OLVG corona check doorverwezen naar de corona screeningsunit van het Amsterdamse OLVG –of een voorziening in de eigen regio – voor verder onderzoek en zo nodig opname.

In de app beantwoorden deelnemers dagelijks vragen over de symptomen keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid, temperatuur (koorts) en hoesten. Achter de app staan medisch teams in OLVG en de overige deelnemende ziekenhuizen die, ondersteund door technologie, de ingestuurde gegevens beoordelen, volgen en zo nodig contact opnemen. Inmiddels hebben ’ruim 90.000 mensen de OLVG corona check gedownload. Momenteel heeft de app zo’n 75.000 actieve gebruikers en dat aantal groeit volgens het OLVG dagelijks.

Wie zitten er achter de app?
Het OLVG heeft samen met het Amsterdamse techbedrijf Luscii de app ontwikkeld. Een team van medisch deskundigen controleert alle metingen die gebruikers doorgeven en geeft via de app of (indien nodig) telefonisch advies.
Het medisch team bestaat in het OLVG uit diverse zorgprofessionals onder andere uit:medisch studenten, co-assistenten, artsen en verpleegkundigen. Het team belt de deelnemers aan de hand van een speciaal Covid-19 belscript. Zij worden hierin ondersteund door ervaren arts-assistenten en verpleegkundig specialisten. De supervisie is in handen van longartsen en/of huisartsen.
Paul Bresser, CMIO en longarts in het OLVG stuurt dit medisch team aan en is voorzitter van de ‘medical board’ van de samenwerkende ziekenhuizen.
Paul is longarts sinds 1992 en werkt sinds 2009 in OLVG. Hij was tot recent unitleider en opleider van de afdeling. Sinds medio 2019 is hij CMIO van OLVG. Zijn activiteiten binnen de eigen afdeling richten zich onder andere op de digitale zorgtransformatie van de chronische longzorg. Hij was direct enthousiast over het idee voor de OLVG corona check. De samenwerking binnen het team van OLVG en Luscii droeg daar verder aan bij. Naast een betere regulering van patiënten stromen biedt de app vooral ook steun aan op dit moment vaak bange mensen. De reacties die ons belteam krijgt van de deelnemers aan de app zijn hartverwarmend. Juist die combinatie maakt de app bijzonder.


Corona check app in meerdere regio’s
De afgelopen weken werd de app ook al ingezet op meerdere plaatsen in Nederland. Na Amsterdam volgden onder andere Utrecht, Almere, Drenthe, Nijmegen en omstreken, Twente, Rotterdam, Zaanstad en Den Bosch.
OLVG en de andere deelnemende ziekenhuizen die de app gebruiken, werken nauw samen. Zij verwerken gegevens uit de app centraal op basis van gezamenlijk beleid en protocollen. Een ‘medical board’ waarin vanuit elk ziekenhuis een longarts en op sommige locaties ook een huisarts vertegenwoordigd is, heeft zo nodig dagelijks overleg en past het beleidwaar nodig aan. Als na beoordeling van gegevens die iemand instuurt, blijkt dat contact met een zorgverlener nodig is, wordt iemand gebeld door het medisch team uit de eigen regio. Er wordt regionaal samengewerkt met huisartsen en er worden lokale protocollen gehanteerd voor doorverwijzing.

Verbreding gebruik app
De app wordt in nauwe samenwerking met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) en ziekenhuizen in Noord-Holland ook voor inwoners van onder andere Amstelveen, Zwanenburg, Almere en Zaanstad beschikbaar gesteld. Op dit onderzoeken OLVG en Luscii of de app voor meer regio’s in Noord-Holland beschikbaar kan worden gesteld. Ook bereiden zij samenwerking met meer partnerziekenhuizen in verschillende regio’s in Nederland voor.

AVG
Alle gegevens in de app worden verwerkt volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), benadrukt het Amsterdamse ziekenhuis. Dit betekent dat de privacy van gebruikers te allen tijd gewaarborgd is. Data worden geanonimiseerd verwerkt om inzicht te krijgen in het beloop van de ziekte en de verspreiding van het coronavirus.
 

211 MENSEN DOORVERWEZEN
De zorgverleners uit de medisch teams hebben de afgelopen weken telefoongesprekken gevoerd met gebruikers van de app. In totaal was in de eerste drie weken dat de app is gebruikt bij 3237 personen (4,8%) op basis van de richtlijnen een COVID-19 verdenking vastgesteld. Zij kregen van het medisch team het dringende advies in quarantaine te gaan en worden met extra aandacht gevolgd. In totaal zijn inmiddels 211 mensen via zorgverleners achter OLVG corona check doorverwezen naar de corona screeningsunit van OLVG of een voorziening in de eigen regio (SEH, HAP of huisarts) voor verder onderzoek.

Interesse?
Voor meer informatie omtrent deze app of implementatie hiervan, verwijzen wij u graag door naar het OLVG, Maurice van den Bosch en/of Luscii, Daan Dohmen