Escaperoom verloskunde

Het probleem: verloskunde is acute zorg waarin je goed op elkaar ingespeeld moet zijn. We werken in een groot team met meerdere disciplines met verschillende opleidingsniveaus. 

De oplossing: het oefenen in een escaperoom is een innovatieve methode om acute situaties te trainen en stimuleert de samenwerking en de verbinding in het team. Wij geven elk jaar multidisciplinair onderwijs waarin we acute situaties met elkaar trainen. We streven ernaar dit zo realistisch mogelijk te doen zodat we bekwaam blijven in situaties die niet dagelijks voorkomen. Dit jaar wilden we de nadruk leggen op communicatie en samenwerking. We ontwikkelden een escaperoom waarbij het team verdeeld zit ‘opgesloten’ in twee verschillende ruimtes. Ze moeten d.m.v. het oplossen van zorg-gerelateerde puzzels en communicatie samenkomen om de bevalling tot een goed einde te brengen. 

Het bewijs: we merken op de werkvloer dat er meer wordt gedaan aan ‘speak up’ omdat ze dit net op een ongedwongen en speelse manier hebben geoefend. De escaperoom was zo’n succes, dat wij de publieksprijs wonnen bij de SuperNursing challenge 2022 in het HagaZiekenhuis. 

Hulp van STZ: het lijkt ons tof om ons project te implementeren op andere afdelingen en mogelijk ook in andere ziekenhuizen om meer verbinding in de zorg te creëren. 

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl