Medsyntax: Voor snel en betrouwbaar literatuuronderzoek in de gezondheidszorg

Het probleem: het zoeken naar literatuur in medische databases is voor veel mensen een uitdaging. Vooral wanneer iemand weinig ervaring heeft of na de studie de vaardigheden niet heeft onderhouden. Onze ervaring is dat het vaak onduidelijk is voor mensen waarom de zoekstrategie niet de juiste resultaten teruggeeft. Dit leidt tot frustratie en soms het vermijden van evidence-based werken.

De oplossing: Medsyntax is een open-source tool en biedt een oplossing voor dit probleem door gebruikers te helpen bij het invoeren van zoektermen en het visueel verkennen van de zoekstrategie. Alle elementen, zoals zoektermen, booleaanse operatoren en haakjesgroeperingen, worden duidelijk weergegeven en onderscheiden, waardoor gebruikers de structuur en hiërarchie van hun zoekopdracht beter kunnen begrijpen. Bovendien analyseert de tool tijdens het invoeren de syntax en geeft real-time feedback over mogelijke fouten.

Voordelen en bewijs: met Medsyntax kunnen gebruikers de zoekstrategie opslaan en delen via een URL, waardoor samenwerking en visualisatiedeling makkelijker wordt. De tool is compatibel met medische databanken zoals PubMed, Embase, Cochrane en Scopus. Ziekenhuizen en hogescholen, waaronder het Martini Ziekenhuis, hebben Medsyntax al gebruikt. Gebruikers maken nu binnen enkele uren een passende zoekstrategie, in plaats van dagen. Omdat Medsyntax gratis beschikbaar is wordt literatuuronderzoek leuker en gemakkelijker voor iedereen.

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl