Netwerkproject alcoholproblematiek 

10% van patiënten in het ziekenhuis heeft een mogelijk alcoholprobleem. Deze patiënten worden gezien op de Spoedeisende Hulp (SEH), Klinische afdeling, Intensive Care (IC) en poliklinieken.  

Sinds 2019 zijn we aan de slag met het netwerkproject alcoholproblematiek, waarbij we protocollen hebben gemaakt voor de SEH en klinieken, verschillende scholingen geven over alcoholproblematiek/ onttrekkingsverschijnselen/ Wernicke en Korsakov/ screenings enzovoort. Daarnaast geven we scholingen in motiverende gespreksvoering om zorgverleners te leren hoe ze het gesprek aan kunnen gaan en (leefstijl) verandering kunnen ondersteunen bij patiënten.  

De laatste ontwikkelen zijn: 1) een pilot van Ikpas voor patiënten, waarbij patiënten hun alcoholgebruik een maand pauzeren; 2) samenwerking met de bedrijfsarts om medewerkersbeleid te bekijken over, van, voor alcoholproblematiek en mogelijkheden voor hulp; 3) uitbreiding van het project met andere middelengebruik en drugs.  

Dit project wordt momenteel onderbouwd met (PhD) onderzoek dat door de projectleider zelf wordt uitgevoerd in samenwerking met Tilburg Universiteit (Tranzo). In de toekomst is geld nodig voor dit onderzoek en/of verdere uitbreiding van het project (bv. IkPas voor patiënten na de pilot) en/of uitbreiding van het project met andere middelen en drugs. 

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl