Samen smaak maken voor gezonde en duurzame plantaardige voeding

De afgelopen jaren is er in steeds meer ziekenhuizen een verschuiving naar plantaardige voeding gaande, gedreven door gezondheids- en milieuoverwegingen. Onderzoeken tonen aan dat een (grotendeels) plantaardig dieet het risico op veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie, enzovoort, vermindert. De gezondheidszorg streeft naar het bevorderen van gezondheid en een gezonde levensstijl, ziektepreventie, en het verminderen van zorggebruik voor meer gezonde levensjaren en kostenbesparingen, wat ook gunstig is voor het milieu.

Deze innovatie concentreert zich op het aanmoedigen van ziekenhuizen om bewust te kiezen voor plantaardige voeding via 'nudging', waarbij plantaardige opties aantrekkelijker worden gepresenteerd, de voordelen duidelijk worden gecommuniceerd en sociale normen worden benadrukt. De innovatie omvat de organisatie van een Veggie Challenge en coaching voor het horecateam.

Beide interventies hebben al op verschillende gelegenheden voor de nodige bewustwording en gedragsverandering gezorgd.

Via de STZ-innovatiechallenge willen we gezamenlijk optrekken met alle STZ-ziekenhuizen om de cultuuromslag met betrekking tot plantaardige voeding te maken. We zouden onder andere een projectteam willen oprichten om met en van elkaar te leren hoe we via nudging de omslag naar (grotendeels) plantaardige producten - zonder dwingend te zijn - kunnen bewerkstelligen.

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl