19-10-2023

STZ-innovatiebank is LIVE!

Met gepaste trots presenteren wij hierbij de STZ-innovatiebank 2023. In deze kennisbank zijn 134  innovaties van (zorg)professionals uit de 27 topklinische ziekenhuizen verzameld. 

Met de innovatiebank presenteren we een overzicht van de publiekssamenvattingen van alle 134 innovaties die ingezonden zijn voor de STZ-innovatiechallenge 2023. Met de challenge stimuleert STZ innovaties in de 27 STZ-ziekenhuizen die leiden tot zorgtransformatie. 

2 categorieën | 3 typen | 27 ziekenhuizen

In de innovatiebank is op verschillende manieren een selectie te maken: op categorie (beste idee of beste uitgewerkte initiatief), op type innovatie (sociale innovatie, medisch-technische innovatie of procesmatige innovatie) en op inzendend STZ-ziekenhuis.

STZ-(zorg)professionals konden hun innovaties dit jaar inzenden in 2 categorieën; beste idee en beste uitgewerkte initiatief

  • Beste idee: een innovatie in een early stage waar behoefte is aan samenwerking tussen STZ-ziekenhuizen voor de validatie of implementatie van het idee. Hier ligt de nadruk op doorontwikkeling. 
  • Beste uitgewerkte initiatief: een innovatie ready for scale-up die in één (of meerdere) STZ-huizen al geïmplementeerd is in het reguliere proces. Hier ligt de nadruk op opschaling.

Sociaal, Med-Tech of Proces

We hebben alle innovaties onderverdeeld in drie typen: 

  • Sociale innovaties: vernieuwing / verbetering van de manier waarop zorgprofessionals met patiënten en met elkaar samenwerken 
  • Medisch-technische innovaties: vernieuwing / verbetering van screening, diagnose, behandeling of herstel (met of zonder gebruik van technologische toepassingen) 
  • Procesmatige innovaties: vernieuwing / verbetering van organisatieprocessen in de zorg, vaak met invloed op het patiëntenproces 

Tenslotte kunt u kiezen op STZ-ziekenhuis: dit is het ziekenhuis waar de (zorg)professional werkt die de innovatie heeft ingezonden. 

Innovatie en zorgtransformate

Om de zorg duurzaam toegankelijk te houden, is een transformatie in de zorg noodzakelijk. De 27 STZ-ziekenhuizen streven ernaar om de komende jaren innovaties die leiden tot zorgtransformatie te implementeren en op te schalen. Eén van de manieren is om alle goede ideeën die binnen de STZ-ziekenhuizen leven, te delen in deze  STZ-innovatiebank. Het doel is te informeren en inspireren. Als u meer informatie wenst te ontvangen over één van de gepubliceerde innovaties, klik dan hier. 

Meer dan een winnaar

De innovatiechallenge heeft fantastische winnaars, prijzen en eervolle vermeldingen opgeleverd. Deze prijzen zijn uitgereikt tijdens het STZ-jaarevenement 27 | STZ Connect. Maar de kracht van de innovatiechallenge reikt verder:  We delen graag breed alle innovaties in deze STZ-innovatiebank. Met de innovatiebank laten we de enorme innovatiekracht binnen de STZ-ziekenhuizen zien. Daarbij hopen we dat delen leidt tot vermenigvuldigen! 

Voor nu: veel plezier en inspiratie bij het doorzoeken van dit overzicht! 

Direct naar de innovatiebank

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Oudlaan 4
3515 GA Utrecht
030 - 2739 414


Postbus 9696
3506 GR Utrecht
info@stz.nl