Veerkrachtig sturen op kwaliteit en veiligheid met data op afdelingsniveau

Probleem: verpleegkundigen signaleren vaak als eerste knelpunten in de organisatie van zorg en lossen problemen op met hun praktische wijsheid en lokale vindingrijkheid. Dagelijks verzamelen ze veel data die daarbij potentieel ondersteunen. Dit is mogelijk behulpzaam in de complexe dynamiek van de Passende Zorg transitie, terwijl de kwaliteit van zorg onder druk staat. Uit de landelijke onderzoek bleek echter dat verpleegkundigen deze data nauwelijks gebruiken en er soms geen toegang tot hebben.

Innovatie: we ontwikkelen en testen een real-time data dashboard voor verpleegafdelingen en een methode voor ‘het goede gesprek over kwaliteit en veiligheid’ in het dagelijks werk, zodat de veerkracht van verpleegkundigen wordt ondersteund (Safety II).

Bewijs: onderzoeken naar het gebruik van real-time data laten zien dat ziekenhuisinfectie-ratio’s, valincidenten, ligduur en kosten afnemen, decubitus vroegtijdig herkend wordt en heropnames beter voorspeld worden. Daarnaast dat verpleegkundigen meer autonomie ervaren, waardoor de kwaliteit van patiëntenzorg en het werkplezier verbetert.

Hulp: we vragen financiële ondersteuning van de STZ. Hierdoor kunnen we een verpleegkundig actie-onderzoeker aanstellen, die het innovatieproces, met goed voorbereide workshops voor indicatorselectie, roast-sessies voor vormgeving, en verpleegkundigen ondersteunt in het sturen en verbeteren met real-time data.

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl