Dr. Geert-Jan Rutten is sinds 2007 werkzaam als neurochirurg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Geert-Jan is gespecialiseerd in neuro-oncologie, functionele neurochirurgie en wetenschappelijk onderzoek. Hij is een van de hoofdonderzoekers van het TZO-project ‘Een gepersonaliseerd zorgpad voor iedere hersentumorpatiënt’. Het doel van dit project is om de gevolgen van een operatie of Gamma Knife-bestraling bij hersentumorpatiënten beter te kunnen voorspellen.

Rutten benadrukt dat, om samen met de patiënt de best passende keuzes te maken, uitgebreide informatie essentieel is. Traditioneel wordt de behandeling voornamelijk gebaseerd op MRI-scans, de lokatie van de tumor en de neurologische status van de patiënt. Rutten: “Vaak hebben mensen na een operatie klachten. De tumor is weg, maar mensen houden klachten. Met behulp van kunstmatige intelligentie ontwikkelen we modellen om de individuele behandeluitkomsten beter te kunnen voorspellen. Dit moet leiden tot beter geïnformeerde keuzes en een zorgpad op maat voor iedere hersentumorpatiënt.”
Innovatief en efficiënter
De aanpak van het ETZ gebruikt dus niet alleen geavanceerde technologieën, maar brengt vooral ook een verschuiving teweeg naar patiëntgerichte zorg. Een mooi voorbeeld is de behandeling van brughoektumoren; een goedaardige tumor in de hersenen. Rutten: “Een brughoektumor wordt vaak behandeld. Maar na jaren onderzoek weten we dat een brughoektumor niet altijd verder groeit. Soms krimpt de tumor. Dankzij nieuwe MRI-technieken kan worden voorspeld bij welke patiënten de tumor zal groeien en bij wie niet. Dit voorkomt onnodige behandelingen en draagt bij aan efficiëntere zorg. Een geweldige verbetering.”
Financiering en toekomst
Het project is gefinancierd vanuit het programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek van ZonMW. De continuïteit van dit onderzoek wordt bedreigd door het aflopen van het TZO-programma in 2024. Geert-Jan Rutten benadrukt de noodzaak van structurele financiering voor topspecialistische zorg buiten de universitair medische centra: “STZ-ziekenhuizen hebben een complementaire rol door zich te richten op toegepast onderzoek. Juist daarmee kunnen we een brede maatschappelijke impact genereren. De methodologie en technologie zijn potentieel breed toepasbaar en kunnen een wereld van verschil maken voor heel veel patiënten.” Zonder extra financiering verdwijnen de middelen voor de onderzoeksinfrastructuur. Rutten: “alle investeringen in deze technologie; de wetenschappers, de mensen die de AI-systemen in de lucht houden; het moet echt behouden blijven.” Het ETZ heeft voor het vervolg van het project een aanvraag voor het programma Medisch Specialistische Zorg en Onderzoek (MedZo) gedaan.