Ga naar de inhoud

Topzorg

De bouwstenen

De topklinische ziekenhuizen versnellen samen de transformatie naar toekomstbestendige en hoogstaande ziekenhuiszorg. We werken vanuit drie fundamentele bouwstenen: topklinische zorg, toegepast wetenschappelijk onderzoek en talent. 

Topklinische zorg

Het waarmaken van topzorg is de basis van alle STZ-ziekenhuizen. Topklinische zorg is hoogwaardige, innovatieve en patiëntgerichte zorg die zich richt op complexe aandoeningen. In STZ-ziekenhuizen wordt 50% van alle hoogcomplexe zorg verricht; gespecialiseerde en hoogwaardige zorg, die niet in andere instellingen beschikbaar is. Deze expertise draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van zorg en het ontwikkelen van innovatieve behandelingsmethoden.

Topklinisch zorgregister

Een Topklinisch Ziekenhuis heeft de mogelijkheid om een topklinische functie te laten erkennen als Topklinisch Expertisecentrum. Voor het beoordelen van een dergelijk TEC-centrum wordt onder andere gekeken naar multispecialistische- en monodisciplinaire zorg, patiëntenorganisatie, wetenschap en onderzoek, kennisoverdracht, multidisciplinaire continuïteit van patiëntenzorg en innovatie. Inmiddels zijn er 324 Topklinische Expertisecentra (STZ TEC). Alle STZ TEC’s worden geregistreerd in het Topklinisch Zorgregister.

Acute zorg

Met de 27 samenwerkende topklinische ziekenhuizen werken we er iedere dag aan dat patiënten 24/7 overal in Nederland kunnen rekenen op de best mogelijke ziekenhuiszorg. Voor hun acute én complexe zorgvragen. Het uitgangspunt dat topklinische SEH’s de klok-rond open zijn, zonder sluitingen. In de regio wordt een actieve en leidende regie rol ingenomen.

Visitatie

Om te zorgen dat een ziekenhuis in brede zin aan de topklinische eisen blijft voldoen, vindt elke vijf jaar een visitatie plaats: In een visitatie laat het ziekenhuis zien waar zij stonden, waar ze nu staan en wat de stip aan de horizon is.  Het doel van de visitatie is om de ontwikkeling van de topklinische thema’s te bespreken, te waarderen en te stimuleren. Als voorbereiding op de reguliere vijf-jaar-voortgangsvisitatie rapporteert het ziekenhuis per thema over de voortgang van alle topklinische thema’s.

Toelating tot de STZ 

Een ziekenhuis kan alleen lid worden van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) wanneer het voldoet aan alle op dat moment geldende visitatiecriteria. Na toelating mag het ziekenhuis zich een STZ-ziekenhuis noemen. Ieder ziekenhuis wordt regelmatig ge(her)visiteerd om te inspecteren of het nog voldoet aan de op dat moment geldende criteria.

Zo is het noodzakelijk dat een ziekenhuis minstens 13 medisch specialistische opleidingen in huis heeft, nascholingen voor specialisten en huisartsen aanbiedt, minstens 40 plekken voor co-assistenten beschikbaar stelt, ten minste 45 aio’s opleidt, een stevige structuur voor innovatie en wetenschap heeft en duidelijk stuurt op de erkende topklinische functies.

De gang van zaken rond een visitatie is geregeld in het visitatieregelement.

Nieuws

Vacature: STZ-bestuurslid met medisch profiel

Bent u een medisch specialist met bestuurlijke ervaring en een brede visie op de toekomst van de zorg? De vereniging STZ zoekt een betrokken en strategisch bestuurslid met een medisch profiel.

Gelijke bevoegdheid voor TEC-centra bij voorschrijven weesgeneesmiddelen: een belangrijke stap voor passende zorg

Zorginstituut Nederland (ZINL) heeft bevestigd dat ook STZ Topklinische Expertisecentra (TEC’s) bevoegd zijn om weesgeneesmiddelen voor te schrijven.

Eindrapport TOVER aangeboden aan Tweede Kamer, aanbevelingen nog niet gekoppeld aan AZWA

Het TOVER-rapport bevat aanbevelingen voor de structurele bekostiging van topspecialistische functies buiten de universitaire medische centra.

Agenda

Geen resultaten gevonden.

Speciaal voor leden

Op het platform voor STZ-leden, MijnSTZ, is meer informatie te vinden. Relevante documenten, actuele bijeenkomsten en het laatste nieuws. MijnSTZ is het verlengstuk van de vele netwerken, werkgroepen, kernteams en projectgroepen binnen STZ. Dé plek waar ruimte is voor kennis, inspiratie en (besloten) discussie.

Verantwoordelijk programmamanager en bestuurder