Anders werken bij schaarste: incontinentie chirurgie

Door toenemend personeelstekort op het operatiecomplex en in het beddenhuis lopen de wachttijden voor incontinentie operaties bij vrouwen op.  

Wij hebben dit door een andere manier van werken kunnen oplossen. De ingrepen worden nu uitgevoerd op een aparte operatiekamer, los van het operatiecomplex, waar een recovery ruimte naast is ingericht. Van opname tot ontslag blijven de patiënten op deze locatie. Doktersassistenten zijn opgeleid tot operatie instrumenterende en het postoperatief bewaken en ontslaan van patiënten. In plaats van algehele narcose krijgen patiënten sedatie van een zelfstandig werkende sedatie praktijk specialist.  

Hiermee hebben we de wachtlijsten voor incontinentiechirurgie aanzienlijk kunnen inkorten, de kosten per ingreep kunnen reduceren en maken we geen aanspraak meer op het operatiecomplex, het beddenhuis en het bijbehorende personeel. Bovendien zijn de patiënten zeer tevreden met de vlotte in- en uitloop. Verminderde capaciteit van gespecialiseerd zorgpersoneel is een belangrijk thema in de zorg. Door deze incontinentie zorg anders en doelmatiger in te richten hebben wij lokaal impact kunnen maken.  

Met de STZ-innovatiechallenge zouden we dit project op grotere schaal willen uitrollen. Wij zijn ready for scale-up! 

 

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl