De multidisciplinaire LARS poli: verbeterde kwaliteit van leven voor patiënten na een operatie voor darmkanker 

Het probleem: onze studies hebben aangetoond dat tot 80% van de patiënten na een operatie van darmkanker functionele darmklachten hebben. Deze klachten noemen we ‘LARS’ (Low-Anterior-Resectie-Syndroom), een verzamelnaam voor darmklachten die ontstaan na een operatie aan endeldarm kanker of dikkedarmkanker. Dit leidt tot verminderde kwaliteit van leven en sociale isolatie. Tot op heden is dit probleem onderkend en ontbreekt een behandelmethode.  

De oplossing: als eerste in Nederland werd in het VieCuri gestart met de multidisciplinaire LARS-poli waarbij een team van medisch specialisten, gespecialiseerde verpleegkundigen en paramedici de zorg voor de patiënt na een darmkankeroperatie verbetert. Enerzijds worden patiënten begeleid in het direct postoperatieve traject, anderzijds worden patiënten geholpen die al jaren klachten hebben.  

Het bewijs: middels pilotstudies werd de effectiviteit aangetoond, naast valide statistisch bewijs is de patiënt tevredenheid gigantisch. Dit onderkend probleem verdient aandacht! Veel medici en paramedici zullen het probleem herkennen, maar weten niet hoe hier mee om te gaan. We willen patiënten en hun behandelaar voldoende handvaten geven om hier mee aan de slag te gaan.  

Hulp van STZ: het opbouwen van een landelijke database met een LARS-app waardoor continue klachten evaluatie mogelijk is en de behandeling blijvend verbeterd wordt. De app zorgt voor goede voorlichting en virtuele begeleiding van patiënt en behandelaar.  

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl