De nauwkeurigheid van synthetische CT-beelden op basis van MRI-beelden vergeleken met conventionele CT-beelden voor de evaluatie van schouderartrose en chirurgische planning van een prothese.

Boven de 65 jaar heeft 20% van de mensen chronische pijn door schouderartrose, een groeiend aantal vanwege vergrijzing. Schouderprotheses zijn effectief en worden 7,5 keer vaker geplaatst dan in 2003. Voor een goede/veilige behandeling is informatie nodig over bot en spier/peesweefsel. Voor planning van de operatie wordt een CT-scan gemaakt en voor spier/peesschade een echo. Echo is vaak inconclusief, waardoor informatie mist of een extra MRI-scan nodig is. Echter wordt de MRI vaak niet gemaakt vanwege hoge kosten en planning met de patiënt.

Dit project onderzoekt Artificial Intelligence (AI) software. Van MRI-beelden wordt een synthetisch-CT (sCT) beeld gemaakt waardoor één sCT dezelfde informatie geeft als CT+MRI samen. Dit maakt een snellere typering en planning mogelijk. De kosten van twee scans worden voorkomen doordat informatie over de status van bot/spierweefsel optimaal is.

Deze techniek is gelijkwaardig bewezen aan CT voor de heup en lendenwervels. De onderzoekers hebben een pilotstudie uitgevoerd met 15 instabiele schouder patiënten, waarbij sCT-beelden overeenstemmen met CT-beelden in schouders zonder artrose.

Voor validatie in een grote onderzoekspopulatie, hopen we op implementatie in meerdere STZ-ziekenhuizen. Hiervoor is een kleine aanpassing nodig aan het MRI-protocol, waarbij getest kan worden hoe makkelijk de implementatie verloopt. In het OLVG ging dit snel en gemakkelijk.

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl