Ga naar de inhoud

IC Zonder Muren / CIV

Veel Nederlandse ziekenhuizen maken gebruik van een Consultatief IC-verpleegkundig sein: een telefoonnummer dat verpleegkundigen kunnen bellen met IC-gerelateerde vragen. Dit varieert van hulp bij post-IC-patiëntenzorg tot ondersteuning bij het prikken van een infuus. In de meeste gevallen wordt dit sein gedragen door een IC-verpleegkundige, die tegelijkertijd verantwoordelijk is voor IC-patiënten.

Tot 2019 was deze situatie ook van toepassing in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ). Echter, de behoefte om meer continuïteit te bieden aan IC-patiënten en de samenwerking tussen IC en verpleegafdelingen te versterken, leidde tot innovatie. Veel zorg vraagt immers ook buiten de muren van de IC om IC-expertise. In 2019 werd daarom het CIV (Consultatief IC-verpleegkundig sein) geüpgraded naar versie 2.0, gebaseerd op een Australisch model.

CIV 2.0: IC-zorg zonder muren

De CIV 2.0 is een 24/7 verpleegkundige service, geïnitieerd vanuit de IC, met een proactieve aanpak. In plaats van reactief te handelen, worden patiënten op verpleegafdelingen actief bezocht en wordt samenwerking gezocht. De zorg wordt niet overgenomen, maar collega’s op de verpleegafdeling worden gecoacht. Om dit te realiseren, wordt een IC-verpleegkundige specifiek ingezet voor de CIV-dienst en heeft deze geen directe zorgtaak voor IC-patiënten, maar een lijst met patiënten die op verpleegafdelingen liggen en die we vanuit het CIV-sein proactief opzoeken.

Wat maakt CIV 2.0 uniek?

Het CIV 2.- team binnen het ETZ bestaat uit een groep van 50 IC-verpleegkundigen (deel van het gehele IC team) die na een coach-training CIV 2.0 diensten draaien, naast hun reguliere IC diensten.

  • Proactieve benadering: Patiënten worden actief opgezocht na overplaatsing van de IC naar een verpleegafdeling. In de eerste 24 uur vindt minstens drie keer een bezoek plaats, met indien nodig aanvullende bezoeken.
  • Coachende rol: CIV-verpleegkundigen begeleiden verpleegafdeling collega’s methodisch in klinisch redeneren en delen hun expertise. Hierdoor ontstaat een leereffect en wordt de samenwerking versterkt.
  • Focus op patiënten buiten de IC: De CIV-dienst staat los van de IC-patiëntenzorg, waardoor de aandacht volledig gericht is op patiënten op de verpleegafdelingen.
  • Laagdrempelig en toegankelijk: Het CIV-sein kent geen strikte criteria, wat uitnodigt tot samenwerking. Ook patiënten die niet eerder op de IC lagen, maar waar sprake is van een ‘niet-pluisgevoel’, kunnen worden besproken.

Succesfactoren en voordelen

Het CIV-team bestaat uit 50 IC-verpleegkundigen, die na een coachtraining naast hun reguliere diensten ook CIV-diensten draaien. Deze aanpak verhoogt niet alleen het niveau van klinisch redeneren op de verpleegafdelingen, maar draagt ook bij aan klinisch leiderschap en betere patiëntenzorg. Het psychosociale aspect, zoals het vroeg herkennen van Post Intensive Care Syndrome (PICS), krijgt bovendien extra aandacht.

De CIV 2.0 benadrukt dat de IC geen eiland is, maar een integraal onderdeel van het ziekenhuis, met een actieve rol in het verbeteren van patiëntenzorg buiten de traditionele IC-grenzen.

Met onderstaande knop kom je op de IC Zonder Muren/CIV werkgroep in de besloten MijnSTZ omgeving, alleen toegankelijk voor leden van STZ.

Ben je wel werkzaam bij een STZ-ziekenhuis, maar nog geen lid van de MijnSTZ-omgeving. Registreer je dan hier. Ben je geen lid zijn van STZ, maar wil je toch meer weten over deze innovatie? Neem dan contact op met ons.

Bekijk ook

Spoedpolikliniek SEH 

Alle Spoedeisende Hulp (SEH)-afdelingen in Nederland lopen over qua drukte en de wachttijd voor patiënten met minder complexe klachten is...