NightWatch: nachtelijke aanvalsdetectie voor patiënten met epilepsie 

Onbehandelde epileptische aanvallen in de nacht vormen een potentieel risico voor de patiënt. Tot voor kort waren po-deksel aan het bed de manier om nachtelijke aanvallen te detecteren. Zodra een patiënt een grote aanval kreeg, gingen de deksel rammelen, wat opgevangen werd door de verpleging.  

Om de detectie van epileptische aanvallen te verbeteren, hebben we afgelopen jaar de NightWatch geïmplementeerd. Deze wearable is ontwikkeld door de epilepsiecentra in Nederland (Kempenhaeghe en SEIN) in samenwerking met patiëntenverenigingen, het UMC Utrecht en de TU/Eindhoven. Het bestaat uit een armband voor om de bovenarm die de hartslag en bewegingen van een patiënt meet. Bij een mogelijk aanval wordt de verpleegkundige gealarmeerd via de smartphone. Rijnstate is één van de eerste topklinische ziekenhuizen waar de Nightwatch gebruikt wordt.  

Een eerste evaluatie met een klein aantal patiënten laat zien dat patiënten erg tevreden zijn en er geen last van hebben. Het gebruik geeft neurologen en verpleegkundigen een veiliger gevoel en voor de laatste ook rust tijdens de nachtdienst. Ook kunnen metingen verzameld worden, om te gebruiken voor analyse. Het gebruik van de Nightwatch wordt, na de positieve ervaring, verder uitgebreid. 

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl