Robotische echocardiografie

Probleem: echocardiografie vormt de hoeksteen van cardiologie. Door gebrek aan hoogopgeleide echolaboranten, cardiologen en door zware ergonomische belasting is er een tekort aan capaciteit voor hartecho’s. Als cardioloog een dagelijkse frustratie en reden om met de TU Delft tot een prototype robot te komen specifiek voor het maken van hartecho’s.

Innovatie: een robot die hartecho’s kan maken. Het doel is om uiteindelijk deze zware, repetitieve, precisieklus van het maken van een hartecho te vervangen door een robot, en zo echo's te laten maken waar en wanneer het nodig is. Hierdoor blijft de cardiologische zorg in de toekomst kwalitatief goed, beter toegankelijk voor de cardiologische patiënt en betaalbaar. Mensen, middelen en materialen worden doelmatig ingezet en het verlaagt de werkdruk van zorgprofessionals.

Bewijs en Hulp: inmiddels werken we aan prototype 3 en worden delen van het echo-onderzoek al uitstekend door de robot verzorgd. Ontwikkelstadium is proof of concept. STZ kan ons helpen met acceptatie van de implementatie in de zorg en helpen als marktvalidatie bij het aantrekken van investeerders hiervoor. Klinisch onderzoek volgt einde 2023.

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl