Virtual Reality in eigen beheer 

In 2019 is de eerste pilot met Virtual Reality (VR)-brillen afgerond in Deventer Ziekenhuis (DZ). Een doorstart was mislukt door hoge kosten en omdat initiatiefnemers de VR-brillen niet in beheer konden houden. Na een paar jaar merkten we dat enkele VR-brillen toch nog gebruikt werden door collega’s die de tijd hadden genomen de VR-bril goed te leren kennen.  

Een doorstart met opschaling moest aan twee zaken voldoen: gebruiksvriendelijkheid en betaalbaarheid. Belangrijke stap is dat, net als andere apparaten, ICT de VR-brillen beheert middels een device managementsystem. Zo kunnen we VR-brillen kopen in plaats van leasen en loopt support volgens de standaard wegen. Daarnaast zijn de VR-brillen zo ingericht dat de zorgverlener niets in de bril hoeft te selecteren en de zijn de gekozen applicaties zo intuïtief dat de patiënt bijna geen uitleg nodig heeft.  

Zodoende is de VR-bril al op 6 afdelingen uit de innovatie-fase en zijn 3 afdelingen nog bezig. Kosten per VR-bril zijn eenmalig ca. 450 Euro in aanschaf en jaarlijks ca. 200 Euro licentiekosten.  

In DZ is VR nu meer normaal dan innovatief en we denken dat dit ook in andere ziekenhuizen werkt, zeker als we elkaar helpen in het verzamelen van content. 

 

Contact

Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
Secoya, gebouw D
Papendorpseweg 93
3528 BJ Utrecht


030 - 2739414
info@stz.nl