ECZA-procedures in vernieuwde en verbeterde vorm weer van start
In 2024 werd de beoordelingsprocedure voor kandidaat-Expertise Centra Zeldzame Aandoeningen (ECZA) tijdelijk on hold gezet om het proces te verbeteren. Inmiddels is de vernieuwde ronde van start en hebben ook STZ-ziekenhuizen hun aanvraag ingediend.
Zo’n 6-8% van de Nederlanders heeft een zeldzame aandoening. Helaas is er vaak nog te weinig bekend over deze ziekten of syndromen. Door kennis en expertise te bundelen in expertisecentra (ECZA), kunnen patiënten sneller en beter geholpen worden. In 2024 werd de beoordelingsprocedure voor kandidaat-Expertise Centra Zeldzame Aandoeningen (ECZA) tijdelijk on hold gezet om het proces te verbeteren. Inmiddels is de vernieuwde ronde van start en hebben ook STZ-ziekenhuizen hun aanvraag ingediend.
ECZA nationale Conferentie
Op 4 april 2025 organiseren de VSOP en NFU de Nationale Conferentie Zeldzame Aandoeningen in het NBC in Nieuwegein. Het thema: ‘Samen sterk voor zeldzaam: regionaal, nationaal en Europees verbonden’. Hoe zorgen we samen voor betere zorg, innovatie en ondersteuning? Hoe versterken we netwerken van lokaal tot internationaal niveau? Tijdens de conferentie zoeken we samen naar antwoorden en bouwen we aan de toekomst van de zorg voor zeldzame aandoeningen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden: https://www.nfu.nl/nationale-conferentie-zeldzame-aandoeningen
Het laatste nieuws

STZ erkent Endometriose kliniek (NEK) van Reinier de Graaf Ziekenhuis als topklinisch expertisecentrum
De Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen hebben de Endometriose kliniek (NEK) van het Reinier de Graaf Ziekenhuis officieel erkend als STZ Topklinisch Expertisecentrum (TEC).

Jaarbeeld STZ 2024
We houden vooral van vooruitkijken. Maar zo af en toe blikken we achterom. Met dit hele fijne jaarbeeld over 2024 bijvoorbeeld.

STZ-ziekenhuizen sluiten aan bij landelijke open-access-overeenkomst met PLOS
Zeventien topklinische ziekenhuizen hebben zich aangesloten bij een unieke landelijke open-access-overeenkomst met de non-profit wetenschappelijke uitgever Public Library of Science (PLOS).