Terugkijken: Webinar over de European Health Data Space – Wat komt er op ons af?
Het webinar over de European Health Data Space (EHDS) van donderdag 10 juli trok veel zorgprofessionals en maakte flink wat los. De volle 'zaal' en een levendige chat lieten zien dat het onderwerp leeft – logisch, want deze Europese wetgeving heeft grote impact op iedereen die met gezondheidsdata werkt. Tijdens het webinar werd uitgelegd wat EHDS precies is, wie ermee te maken krijgt en vooral: wat je nu al kunt doen om voorbereid te zijn.
Eén wet, twee toepassingen: primair én secundair gebruik
EHDS richt zich op het beter beschikbaar maken van gezondheidsdata in Europa, zowel voor primair gebruik (zorgverlening aan patiënten) als voor secundair gebruik (onderzoek, innovatie, beleid en kwaliteitsverbetering). De EHDS verandert het primaire datagebruik fundamenteel door patiënten het recht te geven op gratis, digitale en directe toegang tot hun medische gegevens – ook grensoverschrijdend. Zorgverleners krijgen betere toegang tot relevante patiëntinformatie. Dit vereist dat zorginstellingen hun EPD’s aanpassen aan Europese standaarden en zorgen voor veilige, interoperabele systemen. Tijdens het webinar werd verteld welke rechten en plichten deze wet met zich meebrengt voor zorgverleners, onderzoekers, datahouders en patiënten. Chantal Steegers (Health RI), Valérie Swagemakers (STZ) en Maayke Klinkenberg (NVZ) benadrukten dat EHDS geen verre toekomstmuziek is: in maart 2029 moeten de eerste gegevens al beschikbaar zijn via een Europese infrastructuur.
Een gamechanger voor onderzoek en innovatie
De European Health Data Space (EHDS) betekent een grote verschuiving in hoe gezondheidsgegevens binnen Europa worden gedeeld, beheerd en benut. Waar onderzoekers en beleidsmakers nu vaak maanden bezig zijn om via losse, gefragmenteerde aanvragen toegang te krijgen tot data van verschillende zorginstellingen, maakt de EHDS dit proces transparant, uniform en rechtsgeldig: het gebruik van gezondheidsdata voor onderzoek en beleid wordt een recht in plaats van een gunst. Tegelijkertijd worden zorginstellingen en andere datahouders verplicht om data – mits aan de voorwaarden voldaan – beschikbaar te stellen binnen een veilig en gereguleerd systeem.
Wat kun je nu al doen?
De belangrijkste boodschap van het webinar: wacht niet af. Zorginstellingen en andere organisaties kunnen zich nú al voorbereiden, bijvoorbeeld door in kaart te brengen welke databronnen worden beheerd. Vervolgens is het belangrijk om een centraal dataloket of Fair Data Point te organiseren, zodat datavragen efficiënt kunnen worden afgehandeld. Ook het stroomlijnen van procedures voor data-aanvragen en -uitgifte is essentieel, net als het beschikbaar maken van metadata.
De website http://www.datavoorgezondheid.nl is een aantal keer genoemd. Wil je verder aan de slag met EHDS? Sluit je aan bij de community via http://www.datavoorgezondheid.nl en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het HDAB-NL project.`
We komen binnenkort terug op de (vele) gestelde vragen in de chat en de vragen die deelnemers nog noteren in de evaluatie!
Wil je het webinar terugkijken?
Het volledige webinar is hierterug te kijken .
Het laatste nieuws

STZ-innovatiechallenge – inzoomen op categorie 1: “Hybride zorg, van pilot naar praktijk”
De STZ-innovatiechallenge 2025 is van start gegaan! Dit jaar draait alles om versnellen: samen de transformatie naar passende zorg in een hogere versnelling brengen.

23 nieuwe topklinische expertisecentra (her)erkend in STZ Zorgregister
Tijdens de beoordelingscommissie op vrijdag 20 juni 2025 zijn maar liefst 23 nieuwe Topklinische Expertisecentra (TECs) officieel erkend voor opname in het STZ Topklinisch Zorgregister.

Verpleegkundigen als motor van de zorgtransformatie
Hoe kunnen verpleegkundigen de motor zijn van de zorgtransformatie in STZ-ziekenhuizen?